Allergieën

Allergieën

Het lijkt tegenwoordig wel of alle honden allergisch zijn. Lijkt het alleen maar zo of zijn er effectief steeds meer honden allergisch? En als er dan meer honden (en ook mensen) allergisch zijn, hoe komt dit dan? Klimaatverandering, lucht- en milieuverontreiniging spelen hierin zeker al een grote rol. Maar ook onze  hygiëne en daarmee ook de hygiëne van onze honden zijn bepalend. Zijn we met zijn allen een beetje te proper?  En wat met ons immuunsysteem? Kunnen we dit misschien trainen?  Al eens nagedacht over de antibiotica die in een doorsnee veestapel gebruikt wordt en wat hiervan het effect kan zijn?

Veel vragen en dus tijd  om hier een blog aan te wijden, die absoluut niet alles omvat gezien veel te lang dan 😊.

Wat is een allergie/verschil met intolerantie?

Een allergie is een overmatige reactie van ons immuunsysteem tegen stoffen waarop het lichaam eigenlijk niet mag reageren. Het lichaam vergist zich dus eigenlijk. Een voedingsallergie is altijd tegen een eiwit (bijvoorbeeld lam, rund, kip, tarwegluten,…). Dus niet tegen vetten of koolhydraten. Een allergie geeft vaak een instant reactie van het lichaam. Een intolerantie daarentegen is het opbouwen van een overgevoeligheid tegen iets. Hoe meer je ervan neemt, hoe moeilijker het lichaam het kan verwerken. Het immuunsysteem heeft hier niets mee te maken.

      

Verschillende soorten allergieën

  • Omgevingsallergie (huisstofmijt, grassen, bomen, pollen, huidschilfers, meelmijten, …)
  • Voedingsmiddelen (dierlijk eiwit, tarwegluten)
  • Vlooienallergie
  • Contactallergie (metalen voerbak, penning aan de halsband)
  • Geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica)

Aangezien ik over voeding gestudeerd heb, ga ik mij daartoe in deze blog beperken.

Wat nu met voeding?

Allergie vind ik persoonlijk één van de moeilijkste problemen om aan te pakken. Mensen verwachten vaak een 10/10 wanneer ze een traject aangaan om aan de allergie van hun hond te werken. Maar vaak is een 5 of een 6/10 in het geval van een allergie al een hele stap in de goede richting. Dikwijls is het ook een én-én-verhaal, dus niet alleen proberen om de oorzaak van de allergie aan te pakken, maar tegelijk ook symptoom bestrijdende middelen gebruiken om de hevigste jeuk bijvoorbeeld te onderdrukken.

De eerste stap bij een vermoeden van allergie, is alleszins om te proberen achterhalen waardoor de symptomen ontstaan. In een bloedonderzoek bij de dierenarts, kan je al een aantalBloedonderzoek zaken te weten komen of uitsluiten. In het geval van allergie tegen voeding, is er echter maar 1 feilloze methode en dat is het eliminatiedieet. Om juist te weten hoe dat werkt en welke voedingen hiervoor geschikt zijn (ja hoor, geschikt, want niet alle zogenaamd hypo allergene voedingen komen hiervoor in aanmerking – een eliminatiedieet hoort namelijk nogal nauwgezet uitgevoerd te worden), kan je contact met mij opnemen. Vaak wordt het eliminatiedieet als eerste stap aangeraden om het onderzoek naar de oorzaken te achterhalen, onder andere omdat hier de laagste kosten aan verbonden zijn. Maar het is wel een intensief traject waarbij vooral het baasje heel consequent moet zijn.

Wat kan je preventief doen?

De darmflora is heel belangrijk in het verhaal rond allergieën. Wat in de darmen gebeurt, is namelijk belangrijk voor heel het lichaam en Allergieëndus ook voor de immuniteit. En dat verhaal begint al bij de moederhond. Bij een natuurlijke bevalling wordt het darmmicrobioom van de pup bepaald door dat van zijn moeder. Wordt een pup geboren met een keizersnede, dan heeft hij dus al wat achterstand. Ook moedermelk is in die eerste periode belangrijk. Al dan niet een keizersnede, daar kan je natuurlijk weinig aan veranderen. Wat je wel kan doen, is zo’n pup na zijn geboorte ondersteunen om zijn darmmicrobioom zo optimaal mogelijk te maken. De eerste 6 maanden in zijn leven zijn daarvoor van cruciaal belang.

Waar ik  net zoveel waarde aan hecht, je kan het al raden, is dat de voeding zo zuiver mogelijk is. Mensen schijnen vaak te vergeten dat het slachtdier dat in een doorsnee niet-biologische voeding gebruikt wordt, opgroeit met antibiotica en groeihormoon. Bovendien  zijn de groentjes, fruit en eventuele granen bespoten met pesticiden. Al deze stoffen kunnen een (negatieve) invloed hebben op het lichaam en zijn immuunsysteem.

Tot slot

✔ Zorg voor een goede basisvoeding.

✔ Probeer je (jonge) hond zo goed mogelijk aan alles te laten wennen indien mogelijk.

✔ Weet dat een omgevingsallergie op termijn er ook kan voor zorgen dat je allergisch wordt aan bepaalde soorten fruit (voorbeeld pollenallergie/appelallergie)

✔ Laat je hond zich al eens lekker vuil maken.

✔ Heeft hij veel jeuk of maagdarmproblemen en is er mogelijk sprake van een allergie of intolerantie, probeer dan te achterhalen waartegen.

✔ Heb je hierbij hulp nodig, dan weet je me te vinden.