HYPES
Graanvrije voeding

VOEDING MET GRANEN OF TOCH GRAANVRIJ? 
In de volgende artikels gaan we het erover hebben of granen nu wel of niet thuishoren in hondenvoeding en of het nu beter is om graanvrij te gaan voeren. Omdat hier zoveel kan over gezegd worden, ga ik het opsplitsen in verschillende onderdelen, gaande van vertering, over allergieën en hartfalen tot obesitas en diabetes. 

24/11/2019
1. GRANEN EN ALLERGIE
Allergie tegen granen komt niet zo heel vaak voor. Baasjes denken soms te snel dat hun dier een allergie tegen granen heeft. Maar een voedselallergie zit vaak meer in dierlijke producten
Als je hond dan toch een allergie heeft tegen granen, tegen welke granen kan hij of zij dan allergisch zijn: tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst. Dit komt omdat hier gluten inzitten en het is vooral tegen deze gluten dat er allergie is en dan met name vooral die van tarwe. 
Dat neemt niet weg dat een glutenallergie soms wel kan voorkomen en dat graanvrije/glutenvrije voeding dan een aanrader kan zijn. Meer nog, bij sommige rassen (border terriërs of andere kleine terriërs) heeft onderzoek aangetoond dat zij met een glutenvrij dieet geholpen kunnen zijn wanneer zij epilepsieaanvallen hebben. En andere rassen, zoals de Ierse setter, kunnen een bepaald gen missen waardoor zij bij blootstelling aan gluten het lekkende darmsyndroom kunnen krijgen. 
Een glutenallergie uit zich vooral in maag/darmklachten en huidproblemen. Bij vaststelling en onderzoek van deze problemen door de dierenarts, kan (tijdelijk)overgegaan worden op een glutenvrij dieet om een glutenallergie uit te sluiten. 


24/10/2019
2. LEIDT GRAANVRIJE VOEDING TOT HARTFALEN BIJ HONDEN?
Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam van de hond. In het lichaam vindt constant opbouw en afbraak van eiwitten plaats. Eiwitten zijn op hun beurt opgebouwd uit aminozuren. 

De hond kent 22 verschillende aminozuren. Er zijn essentiële aminozuren, die je uit je voeding moet halen. En er zijn niet-essentiële aminozuren, die het lichaam zelf aanmaakt en die je dus niet noodzakelijk uit je voeding moet halen. 

In het verhaal van de graanvrije voeding speelt het aminozuur taurine een belangrijke rol. Taurine staat immers onder meer in voor een goede werking van het hart. Voor de hond is taurine een niet-essentieel aminozuur. Het lichaam van de hond kan dit aminozuur immers zelf aanmaken (de kat kan dit niet). De  hond moet zijn taurine dus niet uit zijn voeding halen. Deze taurine die de hond zelf aanmaakt, wordt vervolgens hergebruikt in de darm. 

Wanneer nu een producent de granen weglaat uit zijn voeding, gaat hij deze vervangen door iets anders. Vaak zijn de vervangers vezelrijke producten zoals peulvruchten (bonen, erwten, linzen,…) of knolgewassen (aardappel, zoete aardappel,….). Door hun werking, zorgen deze ingrediënten er echter voor dat de taurine in de darm niet kan hergebruikt worden, wat dus zou kunnen leiden tot een taurine tekort en op termijn mogelijk hartfalen. 

Ondertussen zijn de meeste voedingsfabrikanten extra taurine gaan toevoegen aan hun voedingen waardoor dit probleem zich niet meer stelt. Als het goed is, zal je op de  verpakking van een graanvrije voeding kunnen nagaan of er extra taurine is toegevoegd. Zo ben je meteen ook zeker.  

27/9/2019 
3. KAN EEN HOND GRANEN VERTEREN?
In het eerste deel voor vandaag bekijken we of honden granen goed kunnen verteren. Daarvoor moeten we eerst weten wat granen zijn en wat ze doen in het lichaam van de hond.

WAT ZIJN GRANEN? 
Granen zijn de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Een graan bestaat uit verschillende lagen. Granen bevatten eiwitten, vetten en koolhydraten (ook wel zetmeel genoemd). Dit zijn bouwstoffen voor het lichaam. Granen zijn ook vezelrijk (zeker de volkorenvarianten), ze bevatten veel B-vitamines, mineralen en spoorelementen. Dit zijn geen bouwstoffen, maar wel voedingsstoffen die  nodig zijn voor een gezond lichaam. Vezels zijn ook bij honden nodig voor de prikkeling in de darm en dus belangrijk voor een gezond maag- en darmstelsel.

WAT DOEN GRANEN IN HET LICHAAM VAN DE HOND?
Granen in hondenvoeding geven regelmatig stof tot discussie. Vaak wordt beweerd dat deze geen voedingswaarde bezitten voor honden. Zolang ze gaargekookt (ontsloten, zoals het in vaktermen genoemd wordt) zijn, kan een gezonde hond granen echter perfect verteren. Recent ontlastingsonderzoek wees uit dat bij honden van bepaalde rassen tot 98.7% van de koolhydraten verteerd zijn. De hond is door de jaren heen immers geëvolueerd waardoor zijn lichaam geleerd heeft om koolhydraten goed te kunnen verteren. Poolhonden kunnen dit over het algemeen dan weer moeilijker (zij leunen genetisch gezien nog net iets meer aan bij de wolf). 

BESLUIT
Granen hebben dus een belangrijke voedingswaarde/functie, ook in het lichaam van de hond. Een gezonde hond kan perfect (ontsloten) granen verteren (de granen in brokjes zijn altijd ontsloten of gaargekookt). Alleen als er klachten (zoals jeuk, doffe vacht, slechte ontlasting,..) ontstaan na het eten van granen, kan je op een graanvrije voeding overstappen, als  na onderzoek blijkt dat zij de oorzaak van deze klachten zijn.


image-354167-Graanvrije_voeding_aflevering_3_(Medium)-45c48.jpg
16/8/2019

IS EEN GEPERSTE BROK NU GEZONDER EN NATUURLIJKER DAN EEN KROKANTE?

Mensen gaan steeds bewuster om met de voeding voor hun hond. Dit gaat automatisch gepaard met bepaalde voorkeuren. Voorstanders van 1 bepaalde voeding zijn radicaal tegen een andere soort voeding. Hierbij wordt vaak elke nuance uit het oog verloren. Termen worden vaak door elkaar gebruikt. En natuurlijk zijn er ook hypes, die de kop opsteken en die gevolgd worden zonder goed en wel te beseffen waarom. Is nu een geperste brok gezonder en natuurlijker dan krokante?

POLL!
In de gezond voor je hond groep van Filova hield ik een kleinschalige poll. Zelf hoor ik immers heel vaak de opmerking van klanten dat geperste brokken veel natuurlijker en gezonder zijn dan krokante. Ik wilde dus wel eens weten of de leden van de groep dit ook dachten en hiernaar handelden. Wat bleek: de mensen die reageerden voerden allemaal krokant. Niemand uit de groep gaf aan geperste brok te voeren.

WAT IS NU HET VERSCHIL?
Geperst of geëxtrudeerd (want zo noemt een krokante brok) zegt alleen iets over de manier van produceren. En laat nu “koud” geperst niet bestaan. Ook een “koud” geperste brok is nog minstens op 42° verhit (meestal zelfs rond de 70 à 80°). Bovendien moeten de dierlijke eiwitten verhit worden om er vleesmeel van te maken voor ze tot brok geperst worden. Koud-geperst, blijkt dus helemaal niet zo koud. Een krokante brok wordt hoger verhit en krijgt nadien nog een coatlaagje (een laagje dat er op het einde van de productie nog overgaat).

MAAR IS DIT VERHITTEN DAN SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID?
En vanaf welke temperatuur geldt dit dan? Iedereen lijkt hier wel een mening over te hebben. Er zijn vooralsnog echter geen onderzoeken te vinden die deze stelling zouden bewijzen. De structuur van een eiwit verandert wel door verhitting, maar ook door een extreme PH verandert zijn structuur en dit is dan weer een onderdeel van een normaal spijsverteringsproces. Enzymen kunnen hun werking verliezen bij verhitting boven de 42°. Maar ook de meeste geperste brokken worden in het productieproces hoger dan 42° verhit. Van de plantaardige ingrediënten is zelfs geweten dat deze beter opneembaar zijn in het hondenlichaam wanneer deze verhit zijn geweest. Bovendien weet men ondertussen perfect welke voedingsstoffen verloren gaan bij verhitting zodat deze door de fabrikant  extra kunnen toegevoegd worden. 
​​​​​​​
KIES JE DAN BEST VOOR GEPERST OF KROKANT?
Of een voeding gezond is of niet, hangt veel meer af van de ingrediënten die gebruikt worden dan van de manier van produceren. Jouw keuze van voeding moet dus met veel meer factoren rekening houden dan alleen of hij geperst of krokant is.  Wat denken jullie bijvoorbeeld van de eiwitten die gebruikt worden? Welke oorsprongen hebben deze eiwitten? Komen ze bijvoorbeeld van een plofkip of van een biologisch gefokte kip die buiten heeft kunnen leven en ook langer heeft geleefd? Zijn er veel plantaardige eiwitten gebruikt of eerder dierlijke? Wat is de hoeveelheid vetten en hun oorsprong die gebruikt zijn?  Dit zijn maar enkele voorbeelden die aantonen dat een gezonde voeding vooral staat of valt bij de ingrediënten die gebruikt zijn.
Wat niet wegneemt dat een hond met bepaalde gevoeligheden beter gebaat kan zijn met een krokante dan wel een geperste brok. Door zijn structuur kan het bijvoorbeeld zijn dat een geperste brok een minder gevuld gevoel geeft, waardoor het voor een sporthond soms beter kan zijn om geperste brokken te geven. Een hond met overgewicht kan dan weer meer gebaat zijn bij een krokante brok omdat die sneller een voldaan gevoel geeft.  
Een keuze kan je dus alleen maar maken door  te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. En vergeet daarbij vooral niet te kijken naar de ingrediënten die gebruikt worden.