MIJN BLOGS


Overgewicht/dieetvoeding
12/04/2020
Overgewicht/dieetvoeding bij HONDEN EN KATTEN

Veel van onze honden (en katten) hebben overgewicht. Mensen onderschatten vrijwel altijd het gewicht van hun huisdier. Er zijn tekeningen in omloop die tonen hoe de "ideale" hond er zou moeten uitzien qua gewicht/structuur/spieren e.d. ….
Maar waar schort het nu?
Probleem: honden kunnen echte bedelaars zijn. En liefdevolle baasjes kunnen daar vaak maar moeilijk aan weerstaan. Gevolg: de hond krijgt meer eten dan hij eigenlijk zou moeten krijgen en snacks en tussendoortjes worden a vollenté gegeven. 
Resultaat: de hond komt bij en we weten niet hoe dit komt. 
Bovendien hebben honden wel wat beweging nodig op regelmatige basis en niet alleen op zondag. Door onze drukke  bezigheden, is dit vaak hetgeen er overschiet. 
Wanneer je hond maar een klein beetje overgewicht heeft, kan je zijn hoeveelheid voeding aanpassen. Wanneer je hond echter zwaar obese is, is het niet aan te raden om de hoeveelheid voeding die je geeft te verminderen. Je hond zal er constant een hongergevoel aan overhouden en bovendien gaat hij hierdoor ook minder andere essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen krijgen. Meestal is dit ook iets dat je niet op langere termijn kan volhouden.
Ondertussen zijn er voedingen die inspelen op deze tendens van overgewicht, de zogenaamde light voedingen die onder andere een lager vetgehalte hebben. Voor je te zware hond zal dit een goede oplossing zijn, uiteraard in combinatie met het achterwege laten van allerhande tussendoortjes, hoewel je hem ook wel eens kan plezieren met een light snack zo nu en dan. 
En daarnaast blijft bewegen natuurlijk heel belangrijk. Zoek iets dat jij en je hond graag doen. En is dat niet wandelen, dan zijn er tal van andere manieren waarop jij met je hond kan bewegen. 
Los daarvan is het natuurlijk belangrijk om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten. Raadpleeg daarvoor je dierenarts. ​​​​​​​

​​​​​​​


Tandjes poetsen
05/02/2020
Honden en hun tandjes

We gaan hier kijken  naar honden en hun tanden en welke invloed voeding hierop kan hebben. 
Ook hier maken we weer een onderscheid tussen een hond met een gezond schaargebit en eentje wiens gebit niet de juiste verhoudingen heeft. De plaatsing van de tanden heeft immers een grote invloed op het ontstaan van cariës (gaatjes), tandplak of erger. Denk hierbij aan rassen met een ondervoorbeet of honden wiens hoofdje te klein is om alle 42 tanden te kunnen plaatsen. Hoe meer plaatsjes waar voeding kan tussen kruipen, hoe meer kans op problemen. Maar ook de samenstelling van het speeksel speelt hierbij een grote rol. 
Honden blijken (gelukkig) nog niet veel last te hebben van cariës of gaatjes in de tanden. Maar tandplak en in een later stadium tandvleesontsteking zijn zeker zo erg. Ze kunnen zorgen voor een slechte adem, wat voor veel baasjes hinderlijk is, maar wat erger is, je hond zal er op termijn ook last en pijn van krijgen.  Het is dus belangrijk om tandplak proberen te vermijden en wanneer het er toch is, het zo snel mogelijk te laten verwijderen.
Wat kunnen we hier nu met voeding doen? Ik hoor jullie al denken, voeding is toch geen tandpasta en het vervangt al zeker het poesten niet. Klopt! Mijn advies zal dan ook altijd luiden om een pup aan te leren om zijn tanden netjes te laten poetsen. Liefst dagelijks, maar in elk geval zoveel mogelijk. Met een tandenborstel of een daarvoor bestemd doekje, met of zonder hondentandpasta. 
Toch kunnen we ook met voeding veel doen of op zijn minst proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken. 
Zo zal in de meeste gevallen vers vlees voor het minste tandplak zorgen. Dit omdat er in vers vlees minder of geen koolhydraten zitten en het onder andere deze KH zijn die voor problemen aan de tanden zorgen. Als je liever brokjes geeft, dan zijn krokante brokjes de beste optie. Het woord zegt het zelf, ze zijn krokanter dan een geperste brok en zorgen daardoor voor meer schuring en massage van het tandvlees. 
Er zijn ook allerhande kauwstaafjes en gedroogde snacks. Sommigen daarvan zijn redelijk effectief en leveren zeker hun bijdrage aan een gezonder gebit. Ik vind het dan ook zeker een aanrader om de juiste snack ten gepaste tijden te geven aan je hond. Maar let op, deze snacks vervangen de hond zijn maaltijd niet. Ze kunnen voor een disbalans in voedingsstoffen zorgen en wanneer ze bovenop de maaltijd worden gegeven, kunnen ze ook voor overgewicht zorgen. Met mate is hier dus de boodschap! Bovendien gebruiken sommige honden maar een deel van hun gebit, waardoor ook het effect van de kauwsnack maar deels is. 
Kortom, er zijn wel wat mogelijkheden om preventief met de tanden van je hond bezig te zijn! En geschikte voeding is er daar zeker één van. 

​​​​​​​


15/01/2020
Afwisselen in voeding

Ik krijg  vaak de vraag of je verschillende soorten voeding door elkaar mag gebruiken. Je hoort soms verhalen, die ook ondersteund worden door sommige voedingsmerken, dat je krokante en geperste brok niet onder elkaar kan gebruiken en dat  je bij vers vlees alleen maar geperste brokjes mag geven. Het ene zou namelijk lichter verteerbaar zijn dan het andere. Dit zou dan allemaal rare, ongewenste effecten in de maag hebben en zou zelfs maagkanteling kunnen veroorzaken. 
Velen denken dat de maag een slappe opvangzak is, waar de voeding na doortocht via de slokdarm terecht komt. Maar zonder eten erin is de maag helemaal plat. De voeding zakt dus niet zomaar naar de bodem van de maag. Het is inderdaad zo dat de ene voeding sneller verwerkt wordt dan de andere. Zo gaat vloeibare voeding doorgaans sneller door naar de darm, terwijl vet dan weer trager gaat, spiervlees sneller,… Dit is helemaal niet erg.

Is  afwisseling voor de hond een probleem? Een (gezonde) hond kan best wel wat afwisseling in voeding aan. 
Bedenk hierbij dat wanneer je steeds hetzelfde geeft, deze voeding zo perfect moet zijn voor jouw hond dat hij er alles kan uithalen wat hij nodig heeft. In hondenvoeding wordt dit wel nagestreefd (het noemt dan ook complete voeding) maar toch kan regelmatig eens afwisselen een meerwaarde geven voor de gezondheid van jouw hond. Let wel, we hebben het hier over een gewone, gezonde hond zonder bepaalde gevoeligheden. Je zorgt best al van jongs af voor de nodige afwisseling. Ook dit kunnen we beschouwen als gewenning. Of je hierbij nu switcht tussen merken of tussen de verschillende soorten voeding, het kan allemaal.  Hoe vroeger je je hond blootstelt aan variatie, hoe beter hij hierop zal reageren. Wanneer jouw hond echter altijd dezelfde voeding heeft gekregen en dan plots overschakelt op iets anders, zal hij hier mogelijk meer last mee hebben. Het is dan verstandig om te kiezen voor een  geleidelijke overschakeling.

Onze honden wisselen heel veel af. Nu eens vers vlees, dan gestoomde worst, een geperste of een krokante brok en dan nog eens wat natvoer erdoor. Of zelfs wat gekookte groenten. En ja, hun stoelgang ziet er niet altijd hetzelfde uit. Dat kan ook niet als je veel varieert. Maar is dat dan erg?  Het lijkt wel alsof we er met een vergrootglas opzitten. Zolang het geen diarree is, kan een beetje variatie in de hardheid van de poep geen kwaad.
​​​​​​​

27 mei 2019
Kwaliteitsbezoek biologische rundveehouderij door Arthur Hartman
In het oosten van Oostenrijk bevindt zich een kleinschalige, biologische rundveehouder met melkvee,  waar een familie met wel vier generaties samen woont. Het is één van de boerderijen waar Yarrah het biologisch rund (in dit geval hart, lever en longen) voor haar honden- en kattenvoer vandaan haalt. Kwaliteitsmanager Arthur ging op bezoek om met eigen ogen te zien hoe het eraan toe gaat.
​​​​​​​

In Oostenrijk zijn vele kleinschalige boerderijen met koeien te vinden. Op de boerderij die Arthur bezoekt lopen op het moment van het bezoek 20 melkkoeien en 11 kalveren van het vlekvee (Fleckvieh) ras rond. Iedere koe heeft er 1,8 hectare weiland ter beschikking waar ze minimaal 180 dagen per jaar grazen. De weilanden bestaan niet alleen uit gras, maar beschikken over een diversiteit aan bomen, struiken en kruiden. Al het voer voor de koeien komt van eigen land.

De vlekvee-koeien zijn dubbeldoelkoeien: ze blijven zo’n 8 à 9 jaar op de boerderij als melkvee. Daarna worden ze geslacht voor het vlees. Omdat de koeien niet enkel gericht zijn op het geven van melk, zijn de koeien vitaler en gezonder, wat voor de boer heel fijn is. Hiermee worden veeartskosten beperkt. Het slachthuis bevindt zich slechts op 20 minuten afstand van de boerderij. De koeien hoeven maar kort op transport en de reis levert zo min mogelijk stress op.

De familie haalt haar inkomsten niet alleen uit de koeien. Ze bezitten naast hun koeien ook visvijvers en een bed & breakfast waar mensen kunnen overnachten. Ook heeft de boerderij een sociale functie. Doordeweeks komen regelmatig schoolklassen langs op excursie om de kinderen uitleg te kunnen geven over hoe een boerenbedrijf eruit ziet, wat er op een boerderij gebeurt, hoe een koe eruit ziet, waar melk vandaan komt, etc. Het is merkbaar dat de koeien veel bekijks hebben. Waar koeien wat angstig kunnen zijn voor mensen, lopen deze koeien niet gelijk weg en is zelfs een aai over de bol geen probleem!

Bron: https://www.yarrah.com/blog/2019/05/21/kwaliteitsbezoek-biologische-rundveehouderij/


12 februari 2019
Fabrieksbezoek Yarrah

Vertrokken om 4.30 u richting het noorden van Nederland. Deze dag stond reeds lang in mijn agenda gepland. Samen met Arthur van Yarrah organiseerde ik deze dag.
 
Zo mochten we met een 10-tal voedingsdeskundigen het productieproces van de biologische Yarrah voedingen voor honden en katten volgen. Veel geregel vooraf waarbij de mensen van Yarrah tijd nog moeite spaarden om er een aangename dag van te maken. Het mag gezegd, we zijn met open armen ontvangen door Arthur en zijn collega’s. In alle eerlijkheid kan ik wel zeggen dat ik nog maar zelden een petfoodbedrijf ben tegen gekomen dat zo open communiceert over zijn producten. Alle registers werden opengetrokken en er werden geen vragen geschuwd. 
​​​​​​​


In de voormiddag werden we hartelijk ontvangen in de Teelingfabriek in Veenwouden, waar onder andere de Yarrah droogvoerbrokjes worden gemaakt. Tijdens de kennismaking stonden we nog uitgebreid stil bij de visie van Yarrah en werd er nog allerlei info gegeven over de opstart van hun biologische verhaal. Leuk om weten is dat Yarrah reeds van bij de start (1992) zuiver biologisch was en dat is ondertussen toch al een heleboel jaren geleden. De oprichter van Yarrah at zelf biologisch en wilde dit ook voor zijn hond. Daarna  startten we met de rondleiding.
We stonden versteld van de hygiënische voorwaarden waaraan we moesten voldoen alvorens we de fabriek in mochten. Schoenbeschermers, hygiënische vesten en mutsjes moesten we aantrekken. Een hele voormiddag hebben we het productieproces van de droge brokjes mogen volgen vanaf het moment dat de grondstoffen (die door Yarrah zelf secuur geselecteerd worden) binnenkomen, tot het moment dat ze verpakt worden. ​​​​​​​

Yarrah is één van de enige bedrijven waar ze volledig biologisch werken. De grondstoffen die zij aanleveren zijn niet alleen biologisch gecertificeerd maar zij worden ook nog eens op regelmatige basis aan de bron gecontroleerd door Yarrah medewerkers. 

De basisvoorwaarde voor hun voedingen is uiteraard de geschiktheid voor de hond en kat. Maar hoe mooi is het dat hierbij rekening gehouden wordt met dierenwelzijn en ook het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er in sommige van hun voedingen baobabvezels verwerkt zijn? Deze vezels van de baobab (boom) blijven over na menselijke consumptie en kunnen perfect gebruikt worden voor hondenvoeding waar ze bijdragen aan een goede werking van de darmen. Het is dus een constante zoektocht naar grondstoffen die biologisch zijn en ook geschikt zijn voor honden- en kattenvoeding, wat niet altijd evident blijkt te zijn.

Sluitstuk van de voormiddag was de verpakkingsafdeling waar mensen van de sociale werkplaats ervoor zorgen dat alle producten netjes verpakt worden. Dus ook met het sociale aspect wordt rekening gehouden. 

​​​​​​​
image-297033-52123752_1977270195661954_384117973461237760_n.jpg
image-297034-51960930_2169048719856574_853308417148715008_n.jpg

​​​​​​​Namiddag
Van daaruit trokken we naar de Teelingfabriek van Hoogeveen waar de alu-kuipjes (of vlootjes zoals wij ze in België noemen) worden verwerkt. Ook daar weer een hartelijke ontvangst mét een heerlijke lunch. 

Het verschil tussen beide fabrieken kon niet groter zijn. In de voormiddag kregen we de oudste fabriek van Teeling te zien, waar zelfs waar mogelijk nog ambachtelijk wordt gewerkt. En in de namiddag een moderne fabriek met al even strenge hygiënische voorwaarden. 


Fabrieksbezoek Yarrah

Alle genodigden en gidsen

Ook hier weer een deskundige uitleg bij het 90 minuten durende proces om een vlootje, (in ons geval de paté voor katten) te bereiden (75 minuten in de sterilisatietoren, de resterende tijd voorbereiding en afwerking). Het is fascinerend om te zien welke weg de ingrediënten afleggen om uiteindelijk in een vlootje te belanden. 

Het is opvallend hoe er moet nagedacht worden om biologisch te kunnen/mogen produceren. Voor het bereiden van biologische chunks (of brokjes in saus) kan bijvoorbeeld geen bloedplasma gebruikt worden als bindmiddel. Aardappelzetmeel of soja zijn dan een waardige vervanging. En dit is maar één voorbeeld van zaken waar wij als leek niet bij stilstaan wanneer we een biologische maaltijd serveren.  

Na afloop kregen we nog een goodybag met lekkers, tot grote vreugde van onze hond en poes, Lova en Musti! Dus, dank je Arhur, voor deze zeer geslaagde dag waarin we weer een pak wijsheid meekregen en de productieprocessen van Yarrah haarfijn kregen uitgelegd. 


image-297032-51887619_2246676752064576_5567967311584821248_n.jpg20 januari 2019
Een vegetarische hond! Kan dat?

Afgelopen dinsdag heb ik een boeiende lezing gevolgd van moraalfilosoof en coördinator van dierenrechtenorganisatie Bite Back, Stijn Bruers, over dierenrechten/welzijn. De lezing was onderdeel van de opleiding filosofie. De spreker stelde dan ook het recht in vraag om ons dieren toe te eigenen voor consumptie. De focus lag volledig en uitsluitend op het begrip dierenrechten (milieu-impact werd terzijde gelaten).

We kregen harde cijfers te zien van het aantal uren dierenleed we veroorzaken door onze manier van leven en consumeren. Standpunt van de docent: dierenleed kan alleen vermeden worden door een veganistische levensstijl. En wat eigen is aan filosofie: het biedt je veel stof tot nadenken! Dank je Geertrui voor de uitnodiging en dank je Stijn Bruers om dit eens uitsluitend te bekijken vanuit het oogpunt van het dier!

Bij Filova proberen we elk nieuw inzicht te vertalen naar onze omgang met onze huisdieren en dan vooral met name honden en katten. Voor materiële spullen kunnen we daar kort in zijn. Gebruiksproducten waar dierlijke materialen in verwerkt zijn, zijn uit den boze. We hebben ze niet nodig of er zijn veganistische alternatieven. 
Voeding voor honden en katten vertalen naar een veganistische levensstijl is echter geen sinecure. Mensen houden van hun huisdieren en willen alleen maar het beste voor hen. Een vleeseter veganistisch voeden is dan ook voor velen een beangstigende gedachte. Toch zijn er al veel mensen die deze denkoefening willen maken. Om dan uiteindelijk de stap te zetten, dat ligt toch nog moeilijk voor velen. Het is ook geen onderwerp waar je in één nacht ijs kan over gaan. Er zijn zoveel factoren waarmee je rekening moet houden. 

Katten zijn vleeseters en hebben in hun dagelijkse behoeften nood aan dierlijke producten. Voor honden zijn de mogelijkheden uitgebreider. In eerste instantie gaan we ervan uit dat een hond een vleeseter is. Zijn darmstelsel en zijn gebit wijzen dit uit. Door de jaren heen is hij echter meer en meer geëvolueerd naar een alleseter. Wist je dat honden perfect in staat zijn om plantaardig materiaal te verteren? Onderzoek wees zelfs uit dat honden ook vegetarisch/veganistisch kunnen eten. 

Heel wat mensen leggen in hun eigen eetpatroon nog steeds de nadruk op dierlijke producten. Wij hebben dit immers zo geleerd. Ook al komt er hier een kentering. We beseffen meer en meer dat er veganistische alternatieven zijn en dat die ook nodig zijn om dierenwelzijn te bevorderen en om onze planeet te beschermen. Diezelfde denkoefening kunnen we ook maken voor onze honden.  

Alle honden veganistisch laten eten, zal nog niet iets zijn voor de recente toekomst. Maar sommige honden kunnen wel voordeel halen uit een veganistisch eetpatroon. Denk hierbij aan een eliminatiedieet om voedselallergie/overgevoeligheid te onderzoeken, dieren die problemen hebben met dierlijke eiwitten, …Ondertussen zijn er ook al (kleinschalige) onderzoeken die bepaalde gezondheidsvoordelen bij honden met een vegetarisch eetpatroon vaststelden. Net als bij mensen hoef je het ook hier (nog) niet zo drastisch aan te pakken. Wat denken jullie bijvoorbeeld van af en toe één veggiedag per week voor je hond? Of eens een combinatie maken van een vegetarische met een gewone maaltijd?
 
Wat kunnen we nog doen? En dit is misschien nog belangrijker met het oog op de huidige tendens van opbod aan dierlijke eiwitten in hondenvoeding. Zulke hoge percentages aan dierlijke eiwitten zijn in hondenvoeding echt niet nodig voor een gewone huishond. 
Op dit moment zijn er nog steeds veel mensen die vlees blijven eten. Er worden dus nog altijd dieren geslacht voor menselijke consumptie. Maar de mens eet niet alle delen van het geslachte dier op. Denk hierbij aan botten, vleugels, poten, hoeven, bepaalde organen,… die door ze te drogen en vermalen tot vleesmeel wel gebruikt kunnen worden in honden- en kattenvoer. Of als je vers wil voeren, de vleessnippers die aan het karkas blijven hangen en dezelfde voedingswaarde hebben.  Zolang de diervoederfabrikanten deze delen, die net zo goed de nodige voedingstoffen bevatten, van het slachtdier ook effectief gebruiken, kunnen we de extra impact van dierenvoeding op dierenleed dan ook tot een minimum beperken. 

Mijn boodschap is dan ook duidelijk: een voeding moet uitgebalanceerd zijn. Kijk naar wat je hond nodig heeft, in welke levensfase hij zich bevindt en welke activiteiten hij doet. Laat je hierdoor leiden om te bepalen welke voeding hij nodig heeft. Dit is veel belangrijker dan uitstuitend te focussen op een (extreem) hoog percentage eiwitten. Want wat voor de ene hond goed is, is dat misschien juist niet voor de andere!