VOEDING VOOR DE GEZONDE HOND


-    VARIATIE OF STEEDS HETZELFDE?
Veel baasjes stellen zich de vraag of ze hun hond steeds dezelfde voeding moeten/mogen geven, of dat ze beter eens voor afwisseling kunnen gaan. Bedenk hierbij dat wanneer je steeds hetzelfde geeft, deze voeding zo perfect moet zijn voor jouw hond dat hij er alles kan uithalen wat hij nodig heeft. Dit is maar zelden het geval. Je kan dit perfect vergelijken met de mens die ook voor variatie in zijn eetpatroon zorgt om al zijn voedingsstoffen binnen te krijgen. Regelmatig afwisselen zal dus zeker een meerwaarde geven voor de gezondheid van jouw hond. Let wel, we hebben het hier over een gewone, gezonde hond zonder bepaalde gevoeligheden. Je zorgt best al van jongs af voor de nodige afwisseling. Ook dit kunnen we beschouwen als gewenning. Of je hierbij nu switcht tussen merken of tussen de verschillende soorten voeding, het kan allemaal.  Hoe vroeger je je hond blootstelt aan variatie, hoe beter hij hierop zal reageren. Wanneer jouw hond echter altijd dezelfde voeding heeft gekregen en dan plots overschakelt op iets anders, zal hij hier meer last mee hebben. Het is dan verstandig om te kiezen voor een  geleidelijke overschakeling. 
Kan je al deze verschillende voedingen dan ook mengen, bijvoorbeeld KVV, met brokken (geperst of krokant) en natvoer? Ook dit kan voor een gezonde hond. Of je nu ’s morgens de ene voeding geeft en ’s avonds iets anders, of je geeft in 1 maaltijd verschillende soorten voeding, het kan allebei. Maar niemand zegt dat dit ook gemakkelijker is voor jou als baasje. Je zal bij variëren immers  de totale hoeveelheid voeding die je geeft per maaltijd in de gaten moeten houden met het oog op het aantal calorieën dat je hond binnen krijgt. 

-    WAAR MOET JE BIJ EEN PUP OP LETTEN
Een nieuwe pup in huis is een bron van plezier maar roept vaak ook vele vragen op. Eén van deze vragen kan zijn wat je hem moet gaan geven om te eten. Baasjes hebben vaak om verschillende redenen een voorkeur voor een bepaalde soort voeding. Kies je nu voor een brok (geperst of krokant), voor natvoer, voor KVV of BARF, er zijn een aantal basisprincipes die  je steeds in gedachten moet houden. Het ras, hoe groot gaat hij worden, wat zal zijn energie niveau zijn,… Dit zijn factoren die jouw keuze mee zullen bepalen. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende redenen die evenzeer een grote invloed hebben. Heb je er bijvoorbeeld al eens bij stilgestaan dat een bepaalde stand van het gebit ervoor kan zorgen dat jouw hond sommige voedingen onvoldoende kan verwerken? Of heb je je al eens proberen in te beelden hoe groot de doorsnede is van de darm van jouw chihuahua en welke schade gemalen bot hier zou kunnen veroorzaken,…  Bij het zoeken van een gepaste voeding moeten ook deze zaken mee in overweging worden genomen. 
Bijna elke merk van hondenvoer heeft ondertussen wel een puppyvariant in zijn assortiment. Bij jouw keuze is het ook belangrijk om rekening te houden met het eiwit/vetgehalte en de calcium/fosforverhouding. Zeker bij pups is het belangrijk om een goede balans te bewaren. Bedenk hierbij dat een pup tot 7 maanden zijn calciumopname niet zelf kan regelen.
Al deze factoren zijn dus bepalend voor jouw keuze van voeding. Het resultaat van een niet uitgebalanceerde voeding zie je immers misschien niet direct maar kan op latere leeftijd wel gevolgen hebben. 


Heb je interesse in tips over GEZONDE VOEDING VOOR JOUW HOND, dan is deze facebookgroep iets voor u!